För få vill bli lucia – tågen ställs in

Publicerad 2014-11-21

"Det börjar tunnas ut allt mer"

Skuggorna ruva Elin Gustafsson var lucia i Uddevalla 2011. Nu ska hon och en annan tidigare lucia gå igen för att det ska bli tillräckligt många till årets tåg.

December verkar bli ovanligt mörk i år.

På flera ställen i landet ställs luciatågen in.

Ingen vill gå längst fram.

– Det börjar tunnas ut allt mer, säger hembygdsordföranden Kjell Kroon.

För tre år sedan fick Elin Gustafsson verkstadsarbetarna på Volvo i Uddevalla att brista ut i gråt.

Hon var lucia i tåget som kommunen anordnar. Och något med ljusen, sången eller den allmänna känslan av andakt fick känslorna att rinna över för många åskådare.

– Vi hade 17 föreställningar den dagen. Vi gick runt till skolor, äldreboenden och företag. Det var speciellt att se de stora killarna på Volvo sitta och lipa, säger hon.

I år var det nära att det inte blev något luciatåg alls i Uddevalla. Först efter att Elin och en annan ex-lucia ställde upp som lucia blev deltagarantalet tillräckligt stort, som P4 Väst tidigare rapporterat om.

– Jag hörde att det var kris och att de inte fick ihop tillräckligt med folk. Då känns det bra att hjälpa till så att traditionen kan fortsätta. Det är en väldigt fin tradition.

”Fick inte ihop tillräckligt med deltagare”

Uddevalla är inte ensamt om att ha luciatrubbel. På flera orter i landet har intresset för att medverka i år varit så lågt att firandet har ställts in helt.

I det lilla samhället Njutånger la ner arbetet innan det ens börjat.

– Vi hade ett luciatåg för två år sedan, men förra året fick vi inte ihop tillräckligt med deltagare. Så i år bestämde vi oss för att inte gå ut och söka efter folk överhuvudtaget, säger Kjell Kroon, ordförande för hembygdsföreningen i Njutånger.

Enligt honom beror det sviktande intresset på att människors engagemang i gamla traditioner minskar.

– Det börjar tunnas ut allt mer. Folk firar ju inte jul på samma sätt heller. Det är mest marknaden som håller igång för att vi ska handla julklappar, säger han.

”Inte lika viktigt”

Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet, är inne på samma spår.

– Lucia ses som en väldigt svensk tradition. Ungdomar i dag har i större utsträckning sitt fokus utanför Sverige i och med internet. Då blir inte lucia lika viktigt, säger han.

Dessutom anser många att det inslag av skönhetstävling som ofta föregår luciatåget är inskränkt och ålderdomligt.

– Bilden av lucia är att det ska vara en blond kvinna. Det är en bild av vad svenskhet är som många svenskar inte känner igen sig i. Om man känner att man inte passar in i den bilden är det lätt att man inte känner sig så välkommen att delta, säger Jonas Engman.

Men luciatraditionen kommer sannolikt inte att försvinna helt.

– Den är så starkt förknippad med jul, så jag tror den blir kvar. Alla traditioner förändras, och kanske får vi se en breddad bild av vad lucia kan vara framöver, säger Jonas Engman.